Uniunea Europeană a condamnat sâmbătă creşterea semnificativă a lansărilor ilegale de rachete de către Coreea de Nord şi a cerut un răspuns hotărât şi unitar la nivel global, inclusiv punerea în aplicare a tuturor sancţiunilor ONU, transmite France Presse.

UE consideră că numărul „fără precedent” de rachete lansate, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală şi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, reprezintă o ”escaladare periculoasă” din partea Phenianului, potrivit unei declaraţii a şefului politicii sale externe, Josep Borrell.

„Uniunea Europeană face apel la statele membre ale ONU, în special la membrii Consiliului de Securitate al ONU, să asigure punerea în aplicare deplină a sancţiunilor pentru a împiedica Republica Populară Democrată Coreeană să obţină echipamente, cunoştinţe şi finanţare pentru a-şi susţine programele ilegale de înarmare”, a adăugat el.

Potrivit comunicatului, “numărul fără precedent de rachete balistice lansate de Coreea de Nord în 2022 este o ilustrare alarmantă a intenţiilor sale de a continua să submineze regimul global de neproliferare”.

„Acest lucru reprezintă o ameninţare gravă pentru toate naţiunile şi subminează pacea şi securitatea regională şi internaţională”, adaugă textul.

UE a subliniat că acţiunile Coreii de Nord ”nu-i pot conferi şi nu-i vor conferi niciodată statutul de stat dotat cu arme nucleare” în cadrul Tratatului de neproliferare, ‘sau orice alt statut special în această privinţă”, notează Agerpres.

 

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentCum încearcă Rusia să schimbe puterea în Republica Moldova. A opta duminică de proteste cu mii de oameni pe străzi
Articolul următorÎncă un general-colonel rus a fost înlăturat din funcție