Conform unui sondaj, majoritatea românilor din diaspora consideră că statul nu a făcut suficiente demersuri pentru a-i reîntoarce în țară.

Peste 3.000 de români care au accesat site-ul Stiri Diaspora în ziua de 5 iulie 2023 au oferit răspunsurile lor la întrebarea: “Credeți că autoritățile au făcut tot ce trebuia pentru ca românii din străinătate să revină acasă?”

Dintre aceștia, 70,3% (2397) au răspuns negativ, declarând că statul nu a depus suficiente eforturi pentru a repatria românii din diaspora, în timp ce 9,2% (315) au optat pentru răspunsul afirmativ, considerând că autoritățile fac eforturi adecvate pentru a-i aduce înapoi acasă. În același timp, 20,5% (700) dintre cei care au participat la sondaj au selectat opțiunea “Nu știu”.

Românii din diaspora, o resursă demnă de luat în seamă

Românii din diaspora formează o comunitate extinsă și dinamică, răspândită în întreaga lume. Acești români care au plecat în străinătate au dezvoltat legături puternice și profunde cu țara lor de origine, păstrându-și identitatea și cultura românească în timp ce se integrează în noile lor comunități.

Unul dintre motivele principale pentru plecarea în diaspora a românilor este căutarea de oportunități de muncă și dezvoltare profesională, pe care le găsesc în alte țări. Mulți români aleg să lucreze în domenii precum construcții, sănătate, IT, ospitalitate și îngrijirea bătrânilor, contribuind astfel la economiile țărilor în care se stabilesc.

Cu toate acestea, legătura lor cu România rămâne puternică. Românii din diaspora mențin contactul cu familiile lor, revin în țara natală în mod regulat și se implică activ în comunitățile românești din străinătate. Aceste comunități reprezintă adesea locuri de întâlnire și solidaritate pentru românii din diaspora, oferindu-le sprijin emoțional și social, și promovând valorile culturale și tradițiile românești.

De asemenea, românii din diaspora au un impact semnificativ asupra țării lor de origine prin remitențe și investiții în economia românească. Remitențele trimise de românii din diaspora reprezintă o sursă importantă de venituri pentru mulți români și au un impact pozitiv asupra nivelului de trai în comunitățile de origine. De asemenea, mulți români din diaspora investesc în diverse proiecte și afaceri în România, contribuind astfel la dezvoltarea economică și la crearea de locuri de muncă.

Pe lângă aspectele economice, românii din diaspora joacă un rol esențial în promovarea imaginii României în lume. Prin interacțiunea lor cu cetățenii altor țări, participarea la evenimente culturale și sociale și promovarea valorilor românești, ei contribuie la creșterea vizibilității și prestigiului României la nivel internațional.

În același timp, românii din diaspora aduc cu ei experiențe și cunoștințe din țările în care trăiesc, contribuind la transferul de know-how și la dezvoltarea diverselor domenii în România. Mulți dintre ei se implică în proiecte de voluntariat, în inițiative culturale și sociale sau chiar în politică, având un impact semnificativ asupra dezvoltării societății românești.

Pentru a întări legătura dintre românii din diaspora și țara lor de origine, este important ca statul român să continue să ofere sprijin și facilități pentru cei care doresc să se întoarcă acasă sau să investească în România. Promovarea oportunităților de angajare și de afaceri, dezvoltarea infrastructurii, îmbunătățirea serviciilor consulare și crearea unui mediu favorabil pentru reintegrare sunt doar câteva dintre aspectele care pot contribui la atragerea românilor din diaspora.

Articolul precedentAlimentul pe care trebuie neaparat să-l consumi astăzi – Nimeni nu poate refuza o asemenea tradiție
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET