Armata a cerut ISU să transmită mesaje Ro-Alert când au loc bombardamente în porturile Reni şi Izmail. Raed Arafat a explicat cum va funcţiona, de fapt, sistemul. 

„Măsurile care au fost aprobate prin hotărârea CNSU sunt preventive. Noi rămânem cu speranţa că un impact care să ducă la victime nu o să apară niciodată pe teritoriul României. Văzând acum şi o intensificare a bombardamentelor la graniţă, este normal să avem măsuri preventive în zona care este foarte apropiată, doar pentru a fi siguri că populaţia este informată şi ştie ce are de făcut. 

Hotărârea prevede stabilirea zonelor de risc, pe care o face MApN şi ne-o comunică, şi stabilirea zonelor unde populaţia se poate adăposti. În localităţile mici şi foarte mici, unde avem foarte puţini oameni şi care nu au nici beciuri, nici nimic unde să se adăpostească, MApN va construi adăposturi. Asta este o chestiune prevăzută în HCNSU.

Unde sunt localităţi cu mulţi oameni, pompierii deja verifică subsolurile, blocurile unde sunt adăposturi şi unde lumea poate să meargă. Dacă nu, se va face un set de recomandări pentru oameni. Să fie departe de geamuri, de zona de centru a apartamentului, de orice zonă care poate să îi expună în timpul unui bombardament. Chiar dacă şansele sunt extrem de mici, este o măsură de protecţie binevenită. Vor fi stabilite aceste măsuri de ISU Galaţi şi Tulcea şi vor fi transmise populaţiei”, a declarat Raed Arafat la un post TV.

Întrebat dacă aceste mesaje îi vor linişti pe oameni, Raed Arafat a spus că “atunci când folosim sistemele de alarmare, sunt mereu două păreri. Unii care întreabă de ce îi deranjăm, şi alţii supăraţi că nu le-am spus nimic. E important ca populaţia să ştie. De asemenea, transmiterea unui mesaj “la timp” depinde foarte mult de depistarea riscului. Asta o face MApN. Şi poate fi cu 1 minut, două, trei, 15 înainte. Nu e mereu la fel, şi nu se ştie cu o oră înainte. La momentul în care se ştie, atunci dăm mesajul”. 

Articolul precedentProdus Nestle retras de pe piață. Poate provoca alergii
Articolul următorPeste 200 de români sunt în zonele afectate de ciclonul „Daniel” din Grecia