Ordonanța de urgență privind plafonarea adaosului comercial are deja efecte, iar la raft unele alimente s-au ieftinit chiar și cu 50%. Este anunțul care vine în exclusivitate pentru Realitatea PLUS de la ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Florin Barbu susține că de acum românii vor plăti un preț corect pentru alimentele de bază, iar autoritățile vor verifica magazinele pentru a vedea dacă magazinele aplică corect măsura.

Ministrul anunță și vizite inopinate în supermarketuri. 

„Majoritatea retailerilor au aplicat această reducere. Sunt bucuros că ordonanța care limitează adaosul comercial funcționează și sunt sigur că românii vor găsi prețuri mai mici la alimentele de bază. Avem întâlniri săptămânale cu reprezentanții rețelelor comerciale și cu procesatorii pentru a pune la punct detaliiile privind prezența produselor din ordonanța la raft. Încă de acum două săptămâni s-au văzut ieftiniri foarte mari, reduceri cu 50% la anumite categorii de produse, au fost căderi și cu 20-35%, asta înseamnă că ordonanța funcționează.

Monitorizarea se va face de către Consiliul Concurenței și de către ANAF, care va face controlul și vor vedea dacă adaosul comercial a fost aplicat corect. Și Ministerul Agriculturii va gestiona și vom sta în strânsă legătură cu retailerii și procesatorii, vom face vizite în magazine să ne asigurăm că prețurile sunt corecte și românii vor plăti prețul corect. Sunt cu etichete separate, cu pliante și cu indicatoare către raft, acolo unde este prețul scăzut la alimentele de bază”, a spus ministrul Agriculturii, la Realitatea PLUS.

Consiliul Concurenței, controale ample în magazine după ieftinirea unor produse

Magazinele au intrat în vizorul Consiliului Concurenței încă din prima zi a ieftinirilor! Instituția a demarat controale ample pentru a vedea exact cum aplică retailerii plafonarea adaosului comercial, iar până la finalul săptămânii inspectorii vor veni și cu primele rezultate ale analizei.

A început marea ieftinire a produselor de bază! Prețurile de la raft vor fi comparate cu nivelul pe care îl aveau la finalul lunii iunie. 

„Ca să nu fim induși în eroare, nu o să comparăm prețurile de la 1 august cu cele de zilele trecute, ci cu cele din sfârșitul lunii iunie, în momentul în care a apărut OUG. Vrem să surprindem diferența din momentul în care nu se știe de ordonanța și prețurile de la 1 august. Eu mă aștept ca până la finalul acestei săptămâni să avem primele rezultate.

Vom primi raportări din partea tuturor lanțurilor de magazine. Astăzi și până când vom procesa datele mă aștept ca la finalul săptămânii să vedem pe fiecare categorie de produs cât de mari sunt ieftinirile”, a spus Bogdan Chirițoiu – președintele Consiliului Concurenței. 

Ordonanța de urgență privind plafonarea adaosului comercial a intrat în vigoare, iar pâinea, laptele, ouăle sau carnea sunt printre produsele pentru care românii vor plăti mai puțin. Cel puțin asta susțin autoritățile. În realitate, ieftinirile sunt cuprinse între 10 bani și 3 lei. Oamenii de rând pur și simplu nu cred în aceste reduceri și sunt convinși că guvernanții vor crește prețurile pe alte paliere. 

Timp de trei luni, 14 alimente de bază ar urma să aibă prețuri mai mici. Lactatele, carnea, ouăle, fructele sau legumele sunt printre produsele la care se va aplica adaosul comercial plafonat. Practic, în această perioadă industria alimentară și comercianții nu vor avea voie să aplice un adaos mai mare de 20%.

Oamenii nu mai cred însă în aceste plafonări și spun că oricum acestea nici nu se simt la buzunar. 

Reprezentanții supermarketurilor spun că este posibil totuși să vedem și prețuri mai mari la raft chiar dacă se aplică plafonarea adaosului comercial. 

Guvernanții anunță că măsura ar putea fi prelungită după cele trei luni de plafonare. 

 

Articolul precedentCe echipe s-au calificat, aseară, în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor
Articolul următorANM: Cod galben de caniculă și ploi