Potrivit cotidianului New York Times, armele vor fi folosite inițial, cel mai probabil, împotriva trupelor rusești și nord-coreene, au precizat oficiali ai administrației democrate.

Cu două luni înainte de a părăsi funcția de la Casa Albă, președintele Joe Biden a autorizat pentru prima dată armata ucraineană să folosească sistemul cunoscut sub numele de ATACMS pentru a-și apăra forțele din regiunea rusă Kursk.

Potrivit cotidianului New York Times, armele vor fi folosite inițial, cel mai probabil, împotriva trupelor rusești și nord-coreene, au precizat oficiali ai administrației democrate.

Decizia lui Joe Biden reprezintă o schimbare majoră în politica SUA.

Venită pe final de mandat, alegerea sa a divizat consilierii.

Președintele ales Donald J. Trump s-a angajat, în campania electorală, să limiteze sprijinul suplimentar acordat Ucrainei.

Permisiunea acordată ucrainenilor de a folosi rachetele cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele de Army Tactical Missile Systems (ATACMS), a fost o reacție la decizia Rusiei de a implica trupe nord-coreene în conflict.

NYT amintește că Joe Biden a început să relaxeze restricțiile privind utilizarea armamentului american pe teritoriul rus după ce Rusia a lansat în luna mai un atac transfrontalier în direcția Harkiv, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei.

La acel moment, președintele SUA a permis Ucrainei să utilizeze sistemele de artilerie HIMARS, care au o rază de acțiune de aproximativ 80 de kilometri, împotriva forțelor ruse aflate imediat dincolo de graniță. Totuși, el nu a acceptat atunci utilizarea rachetelor ATACMS, cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri, în apărarea Harkivului.

Deși oficialii au declarat că această schimbare nu este de așteptat să modifice fundamental cursul războiului, unul dintre obiectivele noii politici este de a transmite un mesaj nord-coreenilor că trupele lor sunt vulnerabile și că nu ar trebui să trimită mai multe forțe.

Oficialii chestionați de NYT au mai spus că, deși ucrainenii ar putea utiliza rachetele mai întâi împotriva trupelor ruse și nord-coreene care amenință forțele ucrainene în Kursk, Joe Biden ar putea să le autorizeze să folosească armele și în alte locuri.

Unii oficiali americani și-au exprimat temerea că utilizarea acestor rachete de către Ucraina pe teritoriul rus l-ar putea determina pe președintele Vladimir Putin să riposteze cu forță împotriva Statelor Unite ale Americii și a partenerilor acestora.

Alte voci au afirmat că aceste temeri sunt exagerate.

Potrivit unor surse, armata rusă s-ar pregătește să lanseze un atac major cu aproximativ 50.000 de soldați, inclusiv trupe nord-coreene, asupra pozițiilor ucrainene fortificate din Kursk, având ca obiectiv recucerirea întregului teritoriu rusesc capturat de ucraineni în august.

Problema echipării Ucrainei cu rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune a fost un subiect deosebit de sensibil încă de la invazia pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022.

Unii oficiali de la Pentagon s-au opus transferului către administrația de la Kiev, susținând că armata americană dispune de stocuri limitate. În același timp, alții s-au temut că liderul de la Kremlin ar putea extinde războiul.

Susținătorii unei poziții mai agresive față de Moscova afirmă că Biden și consilierii săi au fost prea ușor intimidați de retorica ostilă a lui Putin și consideră că abordarea incrementală a administrației în sprijinirea Ucrainei a dezavantajat forțele acesteia pe câmpul de luptă.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentSOCIOLOGUL VLADIMIR IONAȘ, ANALIZĂ-BISTURIU LA “RAPORT DE ZI”. CINE INTRĂ ÎN TURUL 2 CU CIUCĂ, CE SE SCHIMBĂ PENTRU PARTIDE DUPĂ TURUL 1 AL PREZIDENȚIALELOR.
Articolul următorDONALD TRUMP CONFIRMĂ CĂ DOREŞTE SĂ DECLARE STARE DE URGENŢĂ LA NIVEL NAŢIONAL PENTRU A-ŞI IMPLEMENTA PLANUL DE EXPULZARE ÎN MASĂ A MIGRANŢILOR ILEGALI