Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat miercuri, 18 septembrie 2024, o rezoluţie prin care solicită Israelului să pună capăt ocupaţiei teritoriilor palestiniene în termen de 12 luni. Textul rezoluţiei, care a fost adoptat cu 124 de voturi pentru, 14 împotrivă şi 43 de abţineri, ţine cont de opinia exprimată de Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) în urmă cu două luni, potrivit căreia prezenţa continuă a Israelului în teritoriul palestinian ocupat este ilegală.

Rezoluţia salută opinia CIJ şi îndeamnă statele membre ale ONU să ia măsuri concrete pentru a pune capăt importurilor de produse provenite din coloniile israeliene şi a livrărilor de arme, muniţii şi echipamente militare către Israel, atunci când există suspiciuni rezonabile că acestea pot fi folosite în teritoriile palestiniene ocupate. De asemenea, documentul cere retragerea forţelor israeliene din aceste teritorii, oprirea înfiinţării de noi colonii, restituirea terenurilor şi proprietăţilor confiscate şi chiar posibilitatea întoarcerii palestinienilor strămutaţi.

Deşi rezoluţiile Adunării Generale nu au caracter obligatoriu, adoptarea acestui document reprezintă un semnal politic puternic din partea comunităţii internaţionale cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu. Israelul a criticat demersul, acuzând Palestina de “terorism diplomatic” şi considerând că ONU este complice la aceste acţiuni.

Contextul actual este marcat de un conflict militar sângeros între Israel şi mişcarea islamistă Hamas, care a izbucnit în urma unui atac terorist de amploare fără precedent comis de militanţii palestinieni în sudul Israelului în octombrie 2023, soldat cu 1.205 de morţi, în majoritate civili, şi 251 de persoane răpite. Riposta israeliană a constat în bombardamente şi o operaţiune terestră complexă în Fâşia Gaza, care, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, au provocat moartea a 41.272 de palestinieni şi rănirea altor 95.550, în perioada octombrie 2023 – septembrie 2024.

Ocupaţia israeliană a teritoriilor palestiniene a început în urma războiului din 1967, când Israelul a preluat controlul asupra unor părţi din Cisiordania, Fâşia Gaza, Sinai şi Platoul Golan. Ulterior, ONU a calificat această ocupaţie drept ilegală şi consideră teritoriile palestiniene (Fâşia Gaza, Cisiordania, Ierusalimul de Est) ca fiind o singură entitate, un teritoriu ocupat.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentTU DECIZI! LUDOVIC ORBAN, DIALOG INCENDIAR CU ANA MARIA PĂCURARU: AM PLECAT DIN PNL PENTRU CĂ NU PUTEAM SĂ DEVIN SLUGA PSD, RĂUL ABSOLUT! VIDEO