Dorința de a obține câștiguri financiare imediate îi poate costa scump pe români! Este avertismerntul transmis de poliție, care trage un semnal de alarmă privind o nouă metrodă de fraudă online care este “pe val” în această perioadă.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de fraudă online, folosită de persoane care se prezintă drept specialişti din cadrul unor platforme sau companii de investiţii care ajută oamenii să crească, în timp scurt, valoarea sumelor investite.

Victimele sunt, astfel, convinse să instaleze pe computer sau pe telefon diferite programe care permit controlul de la distanţă şi care dau acces atacatorilor la datele personale, numele conturilor și parolele de la aplicaţiile de banking ale victimelor.

Noul tip de fraudă online are ca punct de plecare promisiunea falsă de a obţine câştiguri din investiţii financiare. 
 
„Persoanele vizate de astfel de fraude sunt contactate prin diverse canale de comunicare (reţele de socializare,  reclame sau chiar prin intermediul apelurilor telefonice/sms/mailuri) de către persoane care pretind că sunt reprezentanţii unor companii de investiţii/platforme de investiţii şi pot «înmulţi» sumele de bani în timp scurt! Prin aşa numitele «oferte de nerefuzat» sau «câştiguri de nerefuzat», fraudele online se referă la comercializarea unor produse sau servicii care de fapt nu există. De cele mai multe ori, se încearcă o falsă asociere cu diferite companii reale, pentru a le creşte credibilitatea”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Poliţia Braşov.
 

Astfel, atacatorii pretind că sunt fie experţi în investiţii, fie reprezentanţi ai unei firme cu notorietate şi că deţin autorizaţii legale de funcţionare şi care promit câştiguri foarte mari. În realitate, scopul este de a  convinge interlocutorul să facă plăţi cu cardul sau viramente în scopul de a investi, de cele mai multe ori solicitările iniţiale fiind pentru sume mici, în scop de test. 
 
„Conving victima să descare pe telefon/calculator, laptop, etc, diferite aplicaţii de control la distanţă (ex. Anydesk, TeamViewer), motivând că  o îndrumă să efectueze tranzacţia mai facil şi că ei nu pot vizualiza numele conturilor, parolele, datele personale ale victimei! FALS! Scopul lor este de a cunoaşte datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicaţiile de banking pentru a putea ulterior să le acceseze şi să sustragă sumele de bani existente!”, mai arată sursa citată.    
 
Oamenii legii le recomandă internauţilor să ignore e-mailurile, mesajele private sau campaniile promovate pe reţelele de socializare prin care sunt garantate câştiguri uşoare, să nu transmită datele personale sau copii ale documentelor de identitate prin intermediul reţelelor online şi să nu instaleze aplicaţii care oferă acces la distanţă, la cererea unor persoane necunoscute.

Articolul precedentUE n-a fost convinsă să elimine pragul de 9,4% din PIB pentru pensii
Articolul următorTransfăgărășanul se închide sâmbătă, 2 septembrie, între Barajul Vidraru și Bâlea Lac