Liderul UDMR nu este de acord cu măsurile de austeritate propuse de Alianța PSD-PNL și consideră că sunt „o tentativă de asasinat cultural cu premeditare”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că proiectul cu măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare reprezintă “o tentativă de asasinat cultural cu premeditare” şi că i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să renunţe la aceste “măsuri de austeritate”, “pur şi simplu să le arunce la coşul de gunoi, pentru că acolo le este locul”.

“În aşa-zisul proiect neasumat, Guvernul a declarat, recent, război culturii, propunând ca, în viitor, autorităţile locale să poată cheltui până la 7,5% din veniturile proprii pentru susţinerea activităţilor şi instituţiilor de cultură, religie şi sport. În primul rând, cel care a inventat acest lucru probabil că nu a fost niciodată la un concert şi este puţin probabil să fi văzut în viaţa sa un teatru sau un muzeu din interior. În al doilea rând, România se află, în prezent, printre ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sprijinul pentru cultură. Acest sprijin pentru cultură nu depăşeşte cu mult jumătate de procent din PIB-ul naţional în ţara lui Brâncuşi şi Enescu. Această sumă mică urmează acum să fie tăiată şi mai mult, prin ordin de la Guvern, contrar intereselor şi nevoilor comunităţilor locale”, afirmă liderul UDMR, Kelemen Hunor, într-un mesaj publicat, marţi, pe Facebook, în care sunt redate pasaje din discursul pe care l-a susţinut la deschiderea ediţiei a XIV-a a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.


De asemenea, Kelemen Hunor adaugă că intenţiile Guvernului în această privinţă reprezintă “o tentativă de asasinat cultural cu premeditare”.

Totodată, preşedintele UDMR, fost ministru al Culturii, a arătat că i-a cerut premierului Marcel Ciolacu acum o săptămână să renunţe la aceste măsuri, iar acesta i-a promis că va ţine cont de argumentele pe care el i le-a prezentat.

“Acum o săptămână i-am cerut premierului să renunţe la aceste măsuri de austeritate. Pur şi simplu să le arunce la coşul de gunoi, pentru că acolo le este locul! I-am expus toate argumentele mele. Prim-ministrul mi-a promis că va ţine cont de aceste argumente, dar vom vedea ce se va întâmpla”, a spus Kelemen Hunor.

Ediţia a XIV-a a festivalului Zilele Culturale Maghiare din Cluj s-a deschis oficial luni, 14 august, printr-un eveniment la Opera Naţională din Cluj-Napoca.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentPoșta Română face campanie electorală pentru AUR. Partidul lui Simion a umplut cutiile poștale ale românilor
Articolul următorVIDEO-Alina Gorghiu, prima reacție la extrădarea lui Vâlcov: „Este primul fugar pe care îl aduc în mandatul meu”