România va mânca și pe viitor legumele și fructele importate cu la fel de multe pesticide. Asta după ce la nivelul Uniunii Europene s-a declanșat un adevărat haos. Franța, Spania și Suedia se opun reducerii cu 50% a pesticidelor, ca să nu piardă din profit. 

Comisia Europeană dorea reducerea la jumătate, până în 2030, a utilizării pesticidelor chimice în UE, comparativ cu perioada 2015-2017. Măsura propusă s-a lovit însă de reticența și opoziția eurodeputaţilor conservatori.

Încă de la început, o parte dintre statele membre și din europarlamentari s-au alarmat că fermierii ar putea avea pierderi majore dacă această măsură ar fi adoptată. Negocierile între cele 27 de state membre UE bat însă pasul pe loc, iar textul propus de Comisia Europeană este amenințat să fie chiar respins de eurodolarii din Partidul Popular European.

“Este un dosar problematic. Dacă elaborăm reglementări fără a avea o ideea cu privire la consecinţe, creăm tensiune şi suspiciuni”, susţine ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau.

În Parlamentul European, textul Comisiei ar putea fi supus votului în luna iulie în cadrul comisiei pentru Agricultură, iar ulterior, în plenul Parlamentului. 

 
 
 
 
 
 
Articolul precedentSingurul descântec de deochi care chiar funcţionează. Leacul din bătrâni de care puțină lume știe
Articolul următorMarcel Ciolacu şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor