Circulaţia trenurilor va fi oprită vineri dimineaţa, între 7.00 și 9.00, ca urmare a unei greve de avertisment a angajaților companiei. Acțiunea de protest este susținută de reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS). 

Scopul grevei de avertisment este de a atrage atenţia asupra unor probleme urgente din industria feroviară, care includ lipsa contractelor colective de muncă, remuneraţii inadecvate în raport cu responsabilităţile şi calitatea muncii depuse de lucrătorii din domeniu, precum şi subfinanţarea companiilor feroviare din administrarea directă a statului, sub incidenţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, transmit reprezentanții BNS într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, una dintre principalele preocupări este lipsa cronică a investiţiilor în infrastructura feroviară, esenţiale pentru îmbunătăţirea vitezei şi siguranţei circulaţiei, precum şi lipsa investiţiilor în modernizarea materialului rulant, vagoane şi locomotive.

“Pentru această grevă de avertisment am întreprins toate demersurile legale în vederea respectării legii. Toţi liderii noştri sindicali au făcut eforturi şi continuă să facă eforturi pentru a reduce impactul acestei greve asupra călătorilor. În acest sens, pe parcursul acestor zile, încercăm să aducem la cunoştinţa clienţilor CFR că circulaţia trenurilor va fi oprită în intervalul menţionat. Concret, greviştii au pus afişe în gări cu aceste informaţii. Ce face conducerea CFR Infrastructură? Constat cu indignare ca liderii companiei continuă să aibă un comportament extrem de agresiv la adresa greviştilor, amestecându-se nemotivat şi nedorit în manifestarea sindicală, cerându-le angajaţilor CFR să înlăture informările din gări cu privire la greva de avertisment”, a declarat preşedintele BNS Dumitru Costin.

În acest context, sindicaliştii solicită ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, să oprească ingerinţele din partea conducerii CFR asupra sindicaliştilor de la CFR Infrastructură şi să iniţieze dialogul cu sindicatele pentru găsirea soluţiilor necesare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi a infrastructurii feroviare.

Săptămâna trecut, Alianţa Sindicală a Federaţiilor “Drum de Fier – Elcatel” anunţa declanşarea grevei de avertisment la CFR SA, în data de 15 septembrie, şi a dorit să atragă atenţia factorilor de decizie cu privire la faptul că este nevoie urgent de implicare pentru a evita blocarea sistemului feroviar.

Sindicatele din sistemul feroviar au precizat că motivele care au dus la decizia de a declanşa greva de avertisment sunt: neîncheierea contractului colectiv de muncă, din cauza lipsei bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat pe anul 2023; aplicarea prevederilor Legii 195/2020 şi respectarea ierarhizării salariale corespunzătoare atribuţiilor, responsabilităţilor şi calificărilor specifice fiecărei funcţii; asigurarea condiţiilor de muncă şi a echipamentului individual de protecţie şi asigurarea unei finanţări corespunzătoare a sistemului feroviar.

Alianţa Sindicală a Federaţiilor “Drum de Fier – Elcatel” este o organizaţie reprezentativă la nivel de unitate CNCF “CFR SA”. 

 
 

 

Articolul precedentHoroscop 14 septembrie 2023 – Ziua care aduce schimbări radicale pentru două zodii – Astrele s-au aliniat
Articolul următorEste sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă! – Zi cu cruce roșie