Alegeri legislative Italia. Se schimbă regimul politic din Italia. Sunt mari șanse ca votul italienilor să aducă la putere un guvern de extremă dreapta și să fie desemnată, în premieră, o femeie ca prim-ministru. Potrivit exit-poll-urilor de duminică seară, coaliția de centru-dreapta a câștigat iar Giorgia Meloni va fi premierul Italiei. 

Alegeri legislative Italia. Giorgia Meloni va deveni primul premier-femeie al Italiei, potrivit primelor rezultate anunțate de exit-poll-uri la închiderea urnelor care indică victoria coaliției de centru-dreapta. Se anunță o perioadă grea, mai ales în contextul crizei economice, energetice și după pandemia de COVID-19, dar și al războiului din Ucraina. În plus, noul premier va avea de gestionat criza politică din țară, precum și relația cu Bruxelles, în condițiile în care s-au înmulțit atacurile la politica forului comunitar din ultimii ani. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a și ameninţat Italia că va fi sancționată ca Ungaria, prin tăierea accesului la fondurile europene, dacă va câștiga extrema dreaptă condusă de Giorgia Meloni şi de Matteo Salvini.

Italienii decid dacă își aleg guvernul cel mai de dreapta de la cel de-al Doilea Război Mondial, în cadrul unor alegeri urmărite de toate țările europene. Alegerile au fost organizate în urma demisiei lui Mario Draghi, ce a dus la dizolvarea Parlamentului italian pe 21 iulie. 

Urnele s-au închis duminică, la ora 23:00, ora Italiei (ora 24:00, ora României). Prezența la vot a fost de 64,67%, relatează Euronews. Cu jumătate de oră înainte de închiderea votului, prezența la vot era de 74%, potrivit presei italiene.

Aproximativ 51 de milioane de italieni au fost chemaţi la urne pentru a-şi exercita dreptul la vot.

Numărul parlamentarilor aleşi va fi de 400 de deputaţi şi 200 de senatori. În urma unui referendum din 2020, numărul de locuri în Legislativ a fost redus la 400 de deputați, în loc de 630, și 200 de senatori, în loc de 315.

Potrivit sondajelor din timpul procesului de vot de duminică, se aștepta victoria coaliției de centru-dreapta, din care fac parte formaţiunile Fratelli d`Italia – condusă de Giorgia Meloni, Forza Italia – a fostului premier Silvio Berlusconi, şi Liga lui Matteo Salvini.

Potrivit exit-pollului realizat după închiderea urnelor, pentru postul național de televiziune RAI, partidul de extremă dreapta condus de Giorgia Meloni ar obține între 22 și 26 de procente din voturile exprimate, în fața contracandidatului său Enrico Letta din coaliția de centru-stânga, astfel că Fratelli d`Italia va ocupa cele mai multe locuri în Parlamentul italian.

Coaliția de centru-dreapta ar aduna între 41 și 45 la sută din voturi, suficient pentru a deține majoritatea în ambele camere ale parlamentului, în timp ce coaliția de centru-stânga ar fi adunat între 25,5 și 29,5 la sută din voturi, iar Mișcarea 5 stele – între 13,5 și 17,5 la sută din voturi.

Primele rezultate oficiale sunt așteptate luni, 27 septembrie. 

Foto: Profi Media

Sursa: Realitatea Din Italia

Articolul precedentSUA, avertisment final pentru PUTIN dacă folosește arme nucleare în războiul din Ucraina – Mesaj fără precedent
Articolul următorProteste în Rusia – Aproape 1.500 de persoane au fost reținute – Peste 8.500 de ruși au părăsit țara doar sâmbătă prin Finlanda, pe cale terestră