O mulțime uriașă s-a adunat miercuri, în centrul Teheranului, pentru a-i aduce un ultim omagiu președintelui iranian Ebrahim Raisi, sărbătorit ca un ”martir” după ce a murit în urma prăbușiri elicopterului în care se afla. Potrivit estimărilor făcute de presa locală, circa un milion de oameni au venit să-și ia rămas bun de la fostul șef al statului.

”Un milion de adio”, a anunţat televiziunea de stat, estimând astfel numărul persoanelor reunite în centrul capitalei Teheran. Potrivit AFP, nu există o altă estimare independentă.

Imagine

foto: Profimedia

Miercuri a fost declarată zi liberă, așa că ceremoniile au început încă de dimineață cu o rugăciune prezidată de către liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care s-a prosternat în faţa sicrielor celor opt bărbaţi morţi în prăbuşire, inclusiv şeful diplomaţiei Hossein Amir-Abdollahian.

La rugăciune, cea mai înaltă autoritate a Republicii islamice era înconjurată de principalii membri ai clerului şiit, membri ai Guvernului, inclusiv preşedintele interimar Mohammad Mokhber, şi ofiţeri de rang înalt din armata Gardienilor Revoluţiei.

Au fost prezenţi, de asemenea, liderul politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas Ismail Haniyeh şi numărul doi în Hezbollahul libanez Naim Qassem.

 

Imagine

Imagine

foto: Profimedia

Cele două fac parte din ”axa rezistenţei” care, împreună cu rebelii huthi din Yemen, este susţinută de către Teheran în contextul Războiului din Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamas.

Lideri din ţări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia, inclusiv preşedintele tunisian Kaïs Saïed şi emirul Qatarului Tamim bin Hamad al-Thani, au asistat miercuri după-amiaza la o ceremonie de omagiere, la care au fost reprezentate aproximativ 60 de ţări, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna. Nicio ţară din Uniunea Europeană, dar nici Statele Unite nu a fost reprezentată la ceremonie.

Funeraliile se încheie joi cu înmormântarea preşedintelui defunct la Mashhad (nord-est), oraşul său natal.

Articolul precedentIrlanda, Norvegia și Spania au anunțat că vor recunoaşte oficial statul Palestina
Articolul următorInformații de ultimă oră despre Kate Middleton. Anunțul făcut de Palatul Kensington